Grad Sarajevo odao počast koloni sa posmrtnim ostacima 50 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine

Tužna kolona sa posmrtnim ostacima 50 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, koja je  jutros u 10 sati krenula iz Visokog prema Srebrenci,  prošla je Sarajevom. Kao i prethodnih godina, konvoj sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana prošao je centralnim ulicama, uz zaustavljanje kako bi porodice žrtava, predstavnici vlasti i okupljeni građani odali počast ubijenim u genocidu.

Kolona se zaustavila na nekoliko lokacija. Ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine kolona je pristigla oko 12 sati, a potom se zaustavila kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., pored pijace Markale te ispred sarajevske Vijećnice. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenikom Harisom Bašićem, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović sa zamjenicom Mirelom Džehverović i gradski vijećnici, u ime Grada Sarajeva, položili su po jedan cvijet i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U pratnji policije konvoj sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana nastavio je put prema Srebrenici.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Podsjećamo, Grad Sarajevo je uoči obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, na Otoci postavio veliki cvijet „Sjećanje”.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply