Grad Sarajevo i Grad Zagreb: Susret dvojice čelnika zastupničkih tijela građana glavnih gradova Ademovića i Klisovića

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović danas je primio u posjetu Joška Klisovića,  predsjednika Skupštine Grada Zagreba koji se zajedno sa brojnim gostima iz prijateljskih i bratskih gradova odazvao pozivu povodom obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva.

U razgovoru je  gosp. Klisović iznio ocjenu kako je iznimno važno da predstavnici glavnih gradova prisustvuju ovakvim svečanostima, jer svojim odzivom izražavaju poštovanje, ne samo prema Sarajevu kao glavnom gradu, već i državi Bosni i Hercegovini.

Dvojica čelnika zastupničkih tijela građana glavnih gradova, razmijenili su informacije o aktuelnim dešavanjima u Zagrebu i Sarajevu.

Konsatovano je da su procesi odlučivanja u dva glavna grada u osnovi vrlo slični, a oba grada su usmjerena na saniranju zatečenog stanja, nakon čega će se moći posvetiti razvoju.

Zagreb ima definisan status kao grad županija sa budžetom od oko dvije milijarde eura, ali i sa punim ovlastima, za razliku od Grada Sarajeva koji je samo jedna od 10 jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo, sa reduciranim poslovima i budžetom od oko 10 miliona eura.

Predsjedavajući Ademović je rekao da će budućnost Sarajeva odrediti rezultati ovogodišnjih općih izbora u BiH. Izrazio je uvjerenje da bi kontinuitet sadašnje politike u Kantonu Sarajevo, i nakon izbora, garantovao realizaciju započetih projekata i u Gradu Sarajevu.

Jedan od takvih projekata je i obnova olimpijskih borilišta, s posebnom pažnjom na obnovu bob staze, a koja bi se trebala realizovati u okviru kandidature Grada Barcelone za zimske olimpijske igre 2030. godine, kada bi se dio takmičenja održao i na borilištima Sarajeva.

Gosp. Klisović je projekat ocijenio iznimno važnim ne samo za Sarajevo, već i za cijelu BiH te izrazio uvjerenje da će Grad Zagreb podržati Sarajevo u planovima. Potom je naglasio i značaj Sarajevo Film Festivala koji ima evropsku vrijednost te izrazio uvjerenje da će Sarajevo nastaviti sa kontinuiranom podrškom i raspoloživim resursima ovoj manifestaciji koja je od regionalnog i evropskog značaja.

Iskazan je zajednički interes da se intenzivira saradnja dva grada na temelju Sporazuma o saradnji iz 2001. godine, uz prijedlog da se ubuduće, svake godine, preciziraju programi koje će gradovi realizovati za naredni budžetski period.

Ademović i Klisović su posebno naglasili potrebu uspostavljanja saradnje turističkih zajednica dva grada.

There are no comments yet.

Leave a Reply