Delegacija njemačke pokrajine Baden-Württemberg posjetila Dom zdravlja “Omer Maslić”

 

 P1

Višečlana delegacija njemačke pokrajine Baden-Württemberg, na čelu sa gđom. Theresom Schopper, državnim sekretarom u državnom ministarstvu pokrajine Baden-Württemberg, danas je posjetila Dom zdravlja “Omer Maslić”. U ime Grada Sarajeva, prijemu su prisustvovali gradski vijećnik Hazim Bahtanović, predsjedavajući Komisije za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Sarajeva i gradski vijećnik Srđan Srdić, član Komisije. Prijemu su prisustvovali i predstavnici Općine Novo Sarajevo.

Povod posjete delegacije njemačke pokrajine Baden-Württemberg je višegodišnja uspješna saradnja pobratimskog grada Friedrichshafena sa gradom Sarajevom, te dugogodišnje prijateljstvo i nesebična podrška Uprave i građana Friedrichshafena gradu Sarajevu.  U toku i nakon rata, grad Friedrichshafen, pružao je podršku Sarajevu i njegovim građanima kroz donacije lijekova, donaciju vozila hitne pomoći, građevinskih mašina, obnovu Doma zdravlja „Omer Maslić“, u čiju su obnovu i opremanje Uprava i građani Friedrichshafena uložili 800.000 eura, saradnju srednjih škola, srednjih muzičkih skola, dugogodišnju razmjenu učenika Prve gimnazije i srednjih škola u Friedrichshafenu.

 Nakon rata, nastavljena je saradnja kroz razmjenu učenika, studenata, profesora, ljekara, kulturnih i turističkih djelatnika, čelnika dvaju gradova, kroz sportske i kulturne manifestacije, partnerstvo između gimnazija i muzičkih škola i slično.

P 2

U pozdravnom obraćanju dr. Zumreta Bihorac-Kučuk, direktorica Doma zdravlja “Omer Maslić” je zaželjela dobrodošlicu prijateljima njemačke pokrajine Baden-Württemberg, zahvalila se na svemu što su do sada uradili za grad Sarajevo i Općinu Novo Sarajevo, a naročito kada je u pitanju Dom zdravlja „Omer Maslić“, te  podsjetila da pobratimska veza dvaju gradova traje od 1972. godine.  “Ovo prijateljstvo između grada Friedrichshafena i grada Sarajeva je njegovano preko 45 godina. Uspjeli smo ga održati nesebičnom ljubavlju i povjerenjem jedni prema drugima. Niste nas zaboravili ni za vrijeme agresije, a posebno nakon agresije na naš grad, pokazali ste da vam je stalo do našeg prijateljstva. Pokazali ste veliku ljudskost i razumijevanje i pružili prijateljsku ruku, kada smo se dizali iz pepela”.

“Vi ste nam omogućili da ova zgrada u kojoj danas stojimo bude obnovljena i ponovo otvori vrata našim zdravstvenim radnicima i korisnicima zdravstvenih usluga, sa najboljim uvjetima za rad. Niste stali na tome, nego svake godine donošenjem budžeta planirate donaciju za potrebe naše organizacione jedinice”, kazala je između ostalog, dr. Bihorac- Kučuk, te dodala da je u toku i priprema projekata ugradnje lifta u Domu zdravlja „Omer Maslić“.

Prisutnim se obratila i gđa. Theresa Schopper, državni sekretar u državnom ministarstvu pokrajine Baden-Württemberg, koja je prenijela pozdrave gradonačelnika Grada Friedrichshafena Andreasa Brandra i želju da se saradnja Grada Sarajeva i Grada Friedrichshafena, te Doma zdravlja “Omer Maslić“  produbi i nastavi dalje.

Nakon toga je delegacija njemačke pokrajine Baden-Württemberg obišla prostorije Doma zdravlja.

04