Delegacija Grada Sarajeva prisustvovala Konferenciji pobratimskih gradova „Kultura povezuje“ u gradu Magdeburgu

Zamjenica Predsjedavajućeg Gradskog vijeća Edina Gabela i gradski vijećnici Snežana Omukić, Sead Srna i Bajro Biber su, na poziv gradonačelnika Magdeburga dr. Lutza Trümpera, prisustvovali Konferenciji pobratimskih gradova „Kultura povezuje“ koja se održala u gradu Magdeburgu.

Glavna tema konferencije se odnosila na široki kulturni koncept koji pokriva umjetnost, književnost i teatar. U okviru programa Konferencije, razmijenjena su mišljenja o dosadašnjoj  dugogodišnjoj saradnji pobratimskih gradova sa Magdeburgom,  te je razgovarano o novim idejama i projektima, te intenziviranju buduće saradnje u oblasti kulture Grada Magdeburga sa pobratimskim gradovima.

Potom je zamjenica Predsjedavajućeg Gradskog vijeća Edina Gabela, u ime Grada Sarajeva,  potpisala Deklaraciju – podršku Gradu Magdeburgu za Europsku prijestolnicu kulture 2025.

Pored Grada Sarajeva, na Konferenciji pobratimskih gradova „Kultura povezuje“ prisustvovali su pobratimski gradovi Magdeburga: Nashville (SAD), Harbin (Kina), Zaporozhe (Ukrajina), Radom (Poljska), Le Havre (Francuska)  i Brunswick kao njemački partnerski grad.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply