Dan početka opsade Sarajeva: Delegacija Grada položila cvijeće i odala počast na „Most Suade i Olge“ i spomeniku „Dobrinjske barikade“

Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, zvanično je počela opsada Sarajeva, najduža opsada jednog glavnog grada ikada.

Početak opsade obilježila je pogibija prvih dviju sarajevskih žrtava, Suade Dilberović i Olge Sučić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović sa zamjenicima Draganom Stevanovićem i Mirelom Džehverović i gradski vijećnici, u znak sjećanja na naše heroine, odali su počast i položili cvijeće uz spomen-ploču na mostu koji, njima u spomen, nosi ime „Most Suade i Olge“.

“5. april je Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. Na taj važan dan, zvanično utemeljen odlukom Gradskog vijeća prije dvije godine, dužni smo zbog naše i budućnosti naše djece, iskazati poštovanja i saosjećanja prema žrtvama i poslati poruke mira, podrške i solidarnosti“, istakao je gradonačelnik Skaka.

Dodao je da i u ovim vanrednim okolnostima moramo čuvati sjećanja: „Sarajevo čuva nasljeđe svoje burne historije, koja ga je oblikovala i mijenjala, koja ga je gradila i razvijala, otvarala prema svijetu i ljudima. Zato je Sarajevo preživjelo i pobijedilo ratnu tragediju bez presedana, najdužu opsadu jednog grada u historiji ratovanja“, naglasio je Skaka.

Sarajevo je 1.425 dana bilo pod opsadom: bez struje vode, plina, životnih namirnica. Za to vrijeme ubijen je 11.541 civil u gradu, od čega 1.601 dijete, a preko 50.000 građana Sarajeva je lakše ili teže ranjeno.

Procjenjuje se da je blizu 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je 22. jula 1993. godine na grad “palo” rekordnih 3.777 projektila.

Zvaničnici Grada danas su položili cvijeće i na spomenik „Dobrinjske barikade“ u čast sjećanja na šehide, poginule branitelje i građane koji su pružili otpor i dali svoje živote.

There are no comments yet.

Leave a Reply