Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Grada Sarajeva, a Haris Bašić i Anja Margetić za zamjenike gradonačelnice Grada Sarajeva

Danas je održan nastavak Konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća kojim je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Rad sjednice po već usvojenom dnevnom redu, započeo je izborom gradonačelnika Grada Sarajeva. Naime, nakon što je na sjednici Gradskog vijeća održanoj dana 26.03.2021. godine, Gradsko vijeće Grada Sarajeva, jednoglasno, podržalo gosp. Bogića Bogićevića za gradonačelnika Grada Sarajeva, gosp. Bogićević se izjasnio da ne prihvata izbor, te se na današnjoj sjednici izbor ponovio, u skladu sa Poslovnikom.

Uslijedio je izbor za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Grada Sarajeva. Gradsko vijeće je, jednoglasno, odlučilo da je gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić (SDP), iz reda ostalih. Za zamjenike gradonačelnice su, većinom glasova, izabrani Haris Bašić (NiP), iz reda bošnjačkog naroda  i Anja Margetić (NS), iz reda hrvatskog naroda.

Gradonačelnica Grada Sarajeva je zajedno sa svojim zamjenicima dala svečanu izjavu, te se, u svom obraćanju, zahvalila na ukazanoj časti i povjerenju.

Tako je Sarajevo, na današnjem nastavku Konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, dobilo drugu ženu gradonačelnicu u historiji grada.

„Biti izabrana za gradonačelnicu grada u kojem sam rođena, u kojem sam napravila prve korake, u kojem sam završila škole i fakultete, u kojem sam gradila akademsku karijeru, u kojem sam stekla iskrene prijatelje, u kojem sam zasnovala porodicu i gdje planiram živjeti do kraja života – velika je čast i obaveza“, kazala je novoizabrana gradonačelnica Benjamina Karić.

„Svojom upornošću, učenjem i predanim radom sam ostvarila sve svoje dosadašnje uspjehe. To je sve što treba za uspjeh i za rezultate i to je ono što nosim sa sobom i u Gradsku upravu Sarajeva. Zahvalna sam za veliku podršku koju imam od svoje porodice, prijatelja, studenata, partijskih drugova, radnih kolega i svih ostalih koji su bili uz mene“, istakla je gradonačelnica.

Karić je poručila da „Sarajevo ne trpi oholost, niti sebičnost. Sarajevo je starije od svake funkcije, od svakog pojedinca i toga trebamo biti svjesni u svakom trenutku. Priča o Sarajevu je nadvremenska“.

Kazala je kako “ljubav prema Sarajevu” treba da bude motiv svakog djelovanja: “Voljeti svoj grad, znati i razumjeti njegove potrebe i raditi sve kako bi bio što bolji je naš zadatak”, istakla je nova gradonačelnica.

Dosadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka čestitao  je izabranoj gradonačelnici Benjamini Karić i uručio joj Ključa Grada Sarajeva.

There are no comments yet.

Leave a Reply