Održana sjednica Inicijativnog odbora za obilježavanje 40. godišnjice ZOI 1984. Sarajevo

U povodu priprema za obilježavanje 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, koja se obilježava naredne godine, danas je u Ovalnoj Sali Gradskog vijeća, a na poziv predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića,  održana sjednica Inicijativnog odbora za obilježavanje 40. godišnjice ZOI 1984. Sarajevo.

Sjednici su prisustvovali i u radu učestvovali predstavnici relevantnih subjekata koji trebaju i mogu dati značajan doprinos manifestaciji koja se planira.

Predsjedavajući Ademović je istakao da mu je privilegija i čast zaželjeti dobrodošlicu gostima kao i predstavnicima medija, te je naveo da je cilj današnje sjednice okupljanje svih relevantnih subjekata za obilježavanje navedene godišnjice, te da Grad Sarajevo želi da ovoj manifestaciji da značaj koji zaslužuje kroz promociju Sarajeva, olimpijskog duha i sporta. Također, Grad Sarajevo želi da pruži podršku i savezima zimskih sportova kao i unapređenju sportske infrastrukture za zimske sportove, a sve u svrhu razvoja sportova, dostizanju vrhunskih sportskih rezultata i animaciji madih za bavljenje sportom.

Skupu se obratio i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman koji je u svom obraćanju istakao dosadašnju dobru saradnju i koordinaciju dva grada u organizaciji EYOF-a 2019. godine. Upoznao je skup sa određenim aktivnostima koje su već pokrenute u svrhu obilježavanja 40. godišnjice IV Zimskih olimpijskih igara u organizaciji Olimpijskog centra Jahorina uz pokroviteljstvo institucija Republike Srpske. Podržao je iskazanu namjeru zajediničkog djelovanja sa ciljem podrške promocije olimpijskog duha i olimpijskog naslijeđa Sarajeva. Naglasio je značaj koordinacije datuma i događaja iniciranih u Istočnom Sarajevu, odnosno u gradu Sarajevu.

Također, obratili su se i predstavnici sportskih saveza zimskih sportova, Hokejaškog saveza BiH, Sankaškog saveza BiH, koji su i najavili održavanje određenih sportskih događaja namjenjenih mladima, ali i revijalnih primjerenih ovoj godišnjici.

Predsjedavajući Ademović je istakao da je glavni zadatak današnje sjednice iniciranje formiranja Organizacionog odbora obilježavanja 40. godšnjice ZOI 1984., kojem će osnovni zadatak biti predlaganje Programa obilježavanja navedene godišnjice, a koji će u koordinaciji sa Gradom Sarajevo obezbijediti uslove za realizaciju Programa. Istaknuto je da, pored sportskih događaja, manifestacija obilovati i kulturno-umjretničkim sadržajima. S tim u vezi, skupu se obrazila i direktorica JU „Muzeji Grada Sarajeva“, ustanove koja upravlja Olimpijskim muzejom u Sarajevu.

Na kraju je podršku skupu i budućoj manifestaciji u svom obraćanju iskazao i generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić, naglasivši značaj kojim će ova manifestacija ponovo Sarajevo učiniti vidljivim na olimpijskoj mapi svijeta.

Na kraju sjednice, inicijator skupa predsjedavajući Ademović, zahvalio prisutnima na odzivu i iskazao očekivanje da ovakva manifestacija bude uvertira u moguće ponovno kandidiranje Sarajeva za domaćinstvo novih zimskih olimpijskih igara.

There are no comments yet.

Leave a Reply