Obilježena 25. godišnjica ubistva građana Sarajeva ispred Osnovne škole „Safvet – beg Bašagić“

 

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas su, u ime Grada Sarajeva, zamjenice Predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mira Jurić i Edina Gabela, na raskršću ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana, obilježile  godišnjicu stradanja naših građana.

Ispred Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“, 14. decembra 1993. godine, od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskih položaja, smrtno je stradalo osam građana Sarajeva, a deset ih je teže i lakše ranjeno.

Tog tragičnog dana, ubijeni su Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić, Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović. 

S ovog mjesta je, između ostalog, poručeno kako je važno podsjećati i u konačnici zapisati šta je bilo i ko je šta radio, zbog generacija koje dolaze, kako se nikada i nikome ne bi ponovilo.

Obilježavanju godišnjice, prisustvovale su porodice ubijenih, kao i predstavnici Kantona Sarajevo, općina Centar i Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Udruženja pripadnika policije ’91-’95, te  učenici i nastavno osoblje Osnovne škole ,, Safvet -beg Bašagić“.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply