Delegacija Grada Sarajeva boravila u službenoj posjeti Gradu Beču

Na poziv Michaela Ludwiga, gradonačelnika glavnog grada Austrije, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenikom Harisom Bašićem, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović i gradski vijećnici Danijela Šahat i Nihad Uk, u ime Grada Sarajeva, boravili su u službenoj posjeti Gradu Beču.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig upriličio je prijem za delegaciju Grada Sarajeva kojem je prisustvovao i ambasador BiH u Austriji, Kemal Kozarić. Bio je to prvi susret aktuelnog saziva organa Grada Sarajeva sa gradonačelnikom Beča. Razmijenjena su mišljenja o dosadašnjoj dugogodišnjoj saradnji te je razgovarano o intenziviranju buduće saradnje i mogućem proširenju oblasti zajedničkog djelovanja prijateljskih gradova Sarajeva i Beča.

Tom prilikom je naglašeno da su veze BiH i Sarajeva sa Austrijom i Bečom tradicionalne i veoma snažne, duboko utkane u historiju naših zemalja i gradova.

Upućen je poziv gradonačelniku Ludwigu da posjeti Sarajevo, u povodu 6. aprila –  Dana grada Sarajeva i da, između ostalog,  prisustvuje i svečanom otvaranju Bistričke stanice.

Tokom dvodnevne posjete Beču, delegacija Grada Sarajeva susrela se sa članom gradske vlade koji vodi resor za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća, Peterom Hankeom.

Tokom susreta je istaknuto da će buduća saradnja biti intenzivirana i usmjerena ka projektima urbanog razvoja, ekologije, turizma i pametnih tehnologija. Ovom je prilikom dogovorena i uzvratna posjeta Sarajevu tokom koje će u fokusu biti teme privrede, logistike, energije i okoliša.

“Razvoj se dešava u gradovima. Zbog toga je redovna saradnja najvažnija”, naglasio je Hanke i predložio konkretniju saradnju u oblasti javnih usluga.

Delegacija Grada Sarajeva se susrela i sa predsjednikom pokrajinskog parlamenta, Ernst Wollerom.

There are no comments yet.

Leave a Reply