Održana 43. sjednica Gradskog vijeća: Gradsko vijeće podržalo inicijativu predsjedavajućeg Ademovića da Grad Sarajevo podigne spomen bistu akademiku Dževadu Hozi kao spomenik od značaja za Grad Sarajevo

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 43. sjednici, kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, minutom šutnje odalo počast stradalim građanima u Jablanici i drugim mjestima pogođenim poplavama.

Rad sjednice, po usvojenom dnevnom redu, počeo je usvajanjem Odluke o dodjeli priznanja „Ključ Grada Sarajeva“ Nj.E. Tanji Fajon,  ministrici vanjskih poslova Republike Slovenije.

 Dr.sc. Marijo Pejić, posthumno, odlukom Gradskog vijeća, dobitnik je priznanja „Plaketa Grada Sarajeva”.

Dobitnici priznanja će se promovisati, a povelja, odnosno diploma se planiraju uručiti na svečanosti povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U nastavku sjednice, Gradsko vijeće usvojilo je Odluku o izmjeni Odluke o formiranju Drugostepene žalbene komisije za 2024. godinu.

U vezi sa primjenom Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, gradski vijećnici usvojili su Odluku o stavljanju van snage Odluke o izboru članova Komisije, predstavnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, za razmatranje, obradu i analizu pristiglih prijava na Javni poziv za nagrađivanje učenika srednjih škola koji su postigli zapažene rezultate na zvaničnim takmičenjima iz određenih nastavnih predmeta u prethodnoj 2023./2024. školskoj godini iz Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu.

S tim u vezi, usvojena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke za nagrađivanje učenika srednjih škola koji su postigli zapažene rezultate na zvaničnim takmičenjima iz nastavnih predmeta/oblasti u prethodnoj 2023./2024. školskoj godini iz Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu.

Gradsko vijeće usvojilo je i Odluku o davanju saglasnosti na Program aktivnosti za Dan obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici za 2025. godinu, kako je predložena te izmijenjena u skladu sa amandmanima gradonačelnice Grada Sarajeva.

Gradski vijećnici su, uz amandmane gradonačelnice Grada Sarajeva, usvojili odluke i dali saglasnost gradonačelnici Grada Sarajeva za davanje na poklon namještaja Gradskim muzejima, Historijskom muzeju BiH i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, te za davanje na poklon tehničke opreme Gradskim muzejima i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH,  nabavljenih u okviru projekta „IVA“, finansiranih iz UNESCO fonda.

Gradsko vijeće usvojilo je Odluku o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za davanje na poklon Ostrva mobilnosti KJP-u Centar „Skenderija“ d.o.o. Sarajevo i JP-u „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. Sarajevo, nabavljenog u okviru projekta TRIBUTE, finansiranog iz EU Interreg Programa, kako je predložena te izmijenjena u skladu sa amandmanima gradonačelnice Grada Sarajeva.

U nastavku zasjedanja, usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje ugovora/sporazuma za odobrene projekte koji se finansiraju iz EU fondova.

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Anexa II Ugovora o načinu prenosa upravljanja, zaštite i održavanja objekata Grada Sarajeva i obavljanju komunalnih djelatnosti od javnog interesa Grada Sarajeva, a koji se odnosi na upravljanje prostorima u Vijećnici.

Usvojena je Odluka o zaduženju gradonačelnici Grada Sarajeva za davanje podrške i iznalaženje novčanih sredstava radi finansiranja aktivnosti Udruženja porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“.

Razmotren je i usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za II kvartal (01.01.-30.06.2024. godine).

Nacrt Odluke o izmjenama Odluke o načinu korištenja, održavanja i čuvanja uređenih vodotoka na području Grada Sarajeva je, zaključkom Gradskog vijeća, upućen u javnu raspravu u trajanju od sedam dana.

Putem Informacije o radu i poslovanju JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. Sarajevo za period 01.01. – 30.06.2024. godine, Gradsko vijeće je upoznato sa poslovanjem ovog javnog preduzeća te sa naporima koje ulažu da se, prvi put od izgradnje objekta, poduzmu značajne aktivnosti na investicionom održavanju. Ova informacija je primljena k znanju.

Primljena je k znanju i Informacija o Izvještaju o finansijskoj reviziji Javnog preduzeća „Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo za 2023. godinu.

Razmotrena je i primljena k znanju Informacija o radu i poslovanju Javne ustanove „Gradski Muzeji“ Sarajevo za 01.01. – 30.06.2024. godine, putem koje su gradski vijećnici i javnost upoznati i sa aktivnostima na početku izgradnje Muzeja Ars Aevi i otvorenoj postavci „Sarajevski spomenar – Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva 1992.-1995“.

Potom je Gradsko vijeće razmotrilo i primilo k znanju Informaciju o provedbi Akcionog plana rodne ravnopravnosti 2022.-2024, Informaciju o udruženjima i fondacijama od posebnog značaja za Grad Sarajevo te Informaciju o RP „Alipašin most VI”.

Gradsko vijeće je informisano i o stanju uređenog dijela Bistričkog potoka. Na prijedlog gradskog vijećnika Dragana Stevanovića usvojen je zaključak upućen nadležnim organima viših nivoa vlasti, a s ciljem poboljšanja stanja u oblasti upravljanja vodotocima kako bi se, između ostalog, omogućile bolje reakcije u slučaju potrebe za brzom intervencijom.

Na kraju sjednice upućeno je više vijećničkih pitanja i inicijativa.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, podnio je inicijativu da Grad Sarajevo podigne spomen bistu akademiku Dževadu Hozi (1938.-2020.) kao spomenik od značaja za Grad Sarajevo. Ova inicijativa je usvojena te je postala inicijativa Gradskog vijeća.

Gradski vijećnik Željko Majstorović podnio je inicijativu u kojoj je, između ostalog, zatražio da se u Sarajevu proglasi permanentna akcija pod nazivom: ZELENILO POKLON GRADU, što podrazumijeva sadnju svih vrsta zelenila na pogodnim mjestima uključujući i ravne krovove, pa čak i fasade. I ova inicijativa je usvojena te je postala inicijativa Gradskog vijeća.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply