Obilježena 30. godišnjica od pogibije jednog od najvećih heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995, Vinka Šamarlića

 

U ime Gradskog vijeća Grada Sarajeva, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović odao je počast polaganjem cvijeća u povodu 30. godišnjice od pogibije Vinka Šamarlića, jednog od najvećih heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995, hrabrog specijalca i velikog sportiste.

Bio je pripadnik specijalne jedinice MUP-a BiH, Odred „Bosna“, a poginuo je 08.06.1992. godine u jednoj od najvećih bitki na Hrasnom Brdu.

Kao istaknuti judista sarajevskog judo kluba „Željezničar“ bio je dobitnik brojnih zlatnih medalja i reprezentativac Republike Bosne i Hercegovine.

Poginuo je dan prije nego što je trebao putovati u Barcelonu na Olimpijske igre na kojima je Bosna i Hercegovina po prvi put nastupala kao samostalna država i gdje je trebao nositi državnu zastavu.

Vinko Šamarlić je za hrabrost u oružanim borbama posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjima, među kojima su „Zlatna policijska zvijezda“ i „Medalja za hrabrost“.

Brojni saborci, predstavnici vlasti, medija i boračkih udruženja, prijatelji i sugrađani, danas su odali počast ovom heroju za kojeg kažu da je duhom i tijelom, sposobnošću i hrabrošću, dobrotom i odanošću bio primjer dobrog čovjeka i patriote.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply