Hadžan Konjo, Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“, Mirsad Fazlagić i Milomir Kovačević Strašni, dobitnici „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2016. godini

36. sjednica 01

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj 36. sjednici, kojom je predsjedavao Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, razmotrilo te, većinom glasova, usvojilo Izvještaj o radu Odbora za dodjelu ,,Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2016. godini. Predsjedavajući Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” Miroslav Živanović, u svom izlaganju, upoznao je gradske vijećnike o radu Odbora. Uz Izvještaj je Gradskom vijeću Odbor uputio i utvrđene prijedloge za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2016. godini.

Odbor za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2016. godini predložio je Gradskom vijeću na razmatranje i konačno odlučivanje, po dva kandidata u oblasti zdravstva i socijalne zaštite (mr. Hadžan Konjo i Martin Salzer), kao i dva kandidata za djelovanje u drugim oblastima rada i stvaralaštva (Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ i Irina Lovrić), dok je u oblasti sporta predložen samo jedan kandidat (Mirsad Fazlagić), a u oblasti kulture i umjetnosti, također jedan kandidat Milomir Kovačević – Strašni.

36. sjednica 02

Tokom prošle godine je izmijenjen gradski propis kojim se uređuje dodjela „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“, te su Odbor za dodjelu Nagrade i Gradsko vijeće prvi put proveli proces, odnosno odlučili o dodjeli nagrada u skladu sa izmijenjenim propisom. Novost je i to da nagrade ne sadrže i pripadajući novčani iznos kao što je to bilo u prethodnom periodu.

Gradsko vijeće je, tajnim glasanjem, odlučilo da je dobitnik „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2016. godini, za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite mr. Hadžan Konjo, zdravstveni djelatnik i humanista, za djelovanje u drugim oblastima rada i stvaralaštva Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“, za doprinos u oblasti sporta Mirsad Fazlagić, dugogodišnji fudbaler FK „Sarajevo” i reprezentativac, a za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti Milomir Kovačević Strašni, umjetnički fotograf.

36. sjednica 03

Na današnjoj sjednici, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, usvojene su odluke o dodjeli priznanja i nagrada. Tako je dobitnik priznanja „Ključ Grada Sarajeva” dr. Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a dobitnici nagrade „Sarajevska pahuljica” učenici I-2 razreda Osnovne škole „Osman Nakaš”, za izuzetne rezultate u obezbjeđenju općedruštvenih vrijednosti i u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Priznanje „Zahvalnica Grada Sarajeva” dodijeljeno je učiteljicama Saneli Ljumanović i Anisi Šetkić – Sendić, za humanitarne aktivnosti, izgradnju civilnog društva kao i za uspješnu saradnju, te za doprinos imidžu Grada Sarajeva kao humane sredine i mjesta humanog življenja.

Učenici  I-2 razreda Osnovne škole „Osman Nakaš”, savladali su uz podršku učiteljice Sanele Ljumanović i pomoć učiteljice znakovnog jezika Anise Šetkić – Sendić, osnove znakovnog jezika sa ciljem da pomognu svom školskom drugu da se intergiše u proces socijalizacije i nastavni proces.

Nagrada „Sarajevska pahuljica” dodijeljena je i Ilmi Kazazić, učenici IV razreda JU „Peta gimnazija” Sarajevo, za izuzetne rezultate u promicanju i afirmaciji općedruštvenih vrijednosti i u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, a naročito postignutim uspjesima na takmičenjima u oblasti sporta.

Dobitnici nagrada i priznanja će se promovirati i nagrade će im uručiti Gradonačelnik, na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Sarajeva – 06. aprila.