Dan opsade: Predsjedavajući Gavrić i gradonačelnik Skaka položili cvijeće na spomen-obilježja

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva dr. Igor Gavrić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka položili su jutros bijele ruže na spomen-obilježja povodom 5. aprila – Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine. Ove godine Grad Sarajevo prvi put zvanično obilježava ovaj datum kao Dan opsade, u znak sjećanja na žrtve, branioce i stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajevo je preživjelo i pobijedilo najdužu opsadu jednog grada u historiji ratovanja.

Dan opsade: Predsjedavajući Gavrić i gradonačelnik Skaka položili cvijeće na spomen-obilježja

Gradonačelnik Skaka i predsjedavajući dr. Gavrić položili su cvijeće na spomen-obilježja na Mostu Suade i Olge, ubijenoj djeci Sarajeva i u Velikom parku.

– Gradsko vijeće Grada Sarajeva je usvojilo odluku da 5. april bude Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. Ove godine, u vanrednim okolnostima, prvi put zvanično obilježavamo 5. april kao Dan opsade. Zbog pandemije koronavirusa bili smo primorani prilagoditi program poštujući naredbe nadležnih tijela, ali sjećanje moramo čuvati – poručio je dr. Gavrić.

Gradonačelnik Skaka ističe da je dužnost i obaveza prema ovom gradu, prema žrtvama i braniocima i prema građanima koji su živjeli pod opsadom jeste da se, uprkos svemu, dostojanstveno obilježi 1.425 dana opsade.

– Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, od čega 1.601 dijete. Moramo čuvati sjećanje, moramo odati počast žrtvama, borcima i građanima, moramo znati i širiti istinu kako se zlo nikada i nikome ne bi ponovilo – naveo je gradonačelnik Skaka.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply