Obilježena 24. godišnjica Tunela D-B, Sarajevskog tunela spasa

Povodom 24. godišnjice od prokopavanja i puštanja u funkciju Ratnog tunela D-B (Dobrinja-Butmir), danas je upriličeno obilježavanje godišnjice Sarajevskog tunela spasa.

Tim povodom, u Spomeničkom kompleksu D-B održan je prigodan program, te položeno cvijeće i odata počast na spomen obilježju ispred Spomeničkog kompleksa Tunel D-B. U ime Gradskog vijeća Grada Sarajeva, cvijeće je položila Edina Gabela, zamjenica Predsjedavajućeg.

O značaju tunela koji je imao izuzetno važnu ulogu toku rata u Bosni i Hercegovini govorio je gosp. Suad Zijadić, direktor Fonda memorijala.“Danas smo ovdje 24 godine poslije da se prisjetimo, da obilježimo, da evociramo uspomene, da vratimo sjećanje na te dane koji su bili teški“, rekao je, između ostalog, gosp. Zijadić.

Federelni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je istakao da je Tunel jedna od pobjeda Armije RBiH, građana BiH, pobjeda države BiH. „Naši najslavniji, najčasniji ljudi, pripadnici Armije R BiH su nam omogućili da imamao državu u slobodi. Odbranjena je država, odbranjen je pečat te države, glavni grad Sarajevo. Ostale su teške rane, veliki je broj naših šehida i poginulih boraca, veliki je broj nevino stradalih građana, rekao je, između ostalog, ministar Bukvarević.

U okviru obilježavanja 24. godišnjice puštanja u funkciju Tunela D-B, prezentiran je projekat „Iskustva prolaska kroz Tunel“, te otvorena izložba „Oni su tunel“.

There are no comments yet.

Leave a Reply