Obilježen 8. juni – Dan odbrane Općine Novi Grad i 25. godišnjica bitke za brdo Žuč

Na platou Golog brda, na Žuči, sinoć  je  uz  prigodan kulturno – umjetnički program i zajednički iftar za postače, obilježen 8. juni – Dan odbrane Općine Novi Grad i 25. godišnjica bitke za brdo Žuč. Manifestaciji su, u ime Grada Sarajeva, prisustvovali Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, te Mira Jurić i Edina Gabela, zamjenice predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. O njenom značaju i važnosti sjećanja na ovaj datum  govorili su  načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Rusmir Baljić, te Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, koji su, u svom obraćanju, između ostalog, iskazali zahvalnost svima onima koji su za to zaslužni.

Prisutnim se obratio i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” Nedžad Bublin, komandant izviđačko-diverzantske čete u Drugoj viteškoj motorizovanoj brigadi koji je govorio o značaju bitaka vođenih na Žuči i herojskim podvizima svojih saboraca.

Zatim su dodijeljena i najveća općinska priznanja, pojedinačne i kolektivna Zlatna plaketa odbrane Općine Novi Grad Sarajevo.

Pojedinačna Zlatna plaketa dodijeljena je posthumno Ramizu Salčinu, komandantu Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, a uručena je članovima njegove porodice.

Također, pojedinačna plaketa je dodjeljena i Ismetu Hadžiću, ratnom komandantu Prve dobrinjske brigade, dok je kolektivna Zlatna plaketa uručena Bublinu.

Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovao je veliki broj porodica šehida i poginulih boraca, demobiliziranih boraca, armijskih generala, građana, kao i predstavnika javnog i društvenog života.

 

There are no comments yet.

Leave a Reply