Obilježen 5. maj – Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u periodu 1992.- 1995.

U povodu obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, od 02. – 09. maja 2022. godine, danas je u organizaciji Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, prigodnim programom i polaganjem cvijeća,  obilježen 5. maj – Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva u periodu 1992.-1995.

Tim povodom, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović i zamjenik gradonačelnice Haris Bašić, zajedno sa brojnim delegacijama svih nivoa vlasti, roditeljima ubijene djece, te predstavnicima udruženja, položili su cvijeće i odali počast na Spomen – obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

„Nikada ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Sarajevo preživjelo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja i da je tokom opsade i razaranja glavnog grada BiH ubijeno 1.601 dijete. Ubijani su za vrijeme igre, kod škola, na igralištima, u svojim domovima. Naša je dužnost njegovati kulturu sjećanja i na dostojanstven način obilježiti današnji dan, uz poruku da se zločini nad nevino ubijenom djecom nikada ne smiju zaboraviti”, rekao je Ademović.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je 5. septembra 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

There are no comments yet.

Leave a Reply