Gradsko vijeće Grada Sarajeva podržalo inicijativu da se Grad Sarajevo pridruži projektu “Studentska kartica”

 

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je  danas održalo svoju  41. sjednicu kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Rad sjednice po usvojenom dnevnom redu,  započeo je usvajanjem  Odluke o izboru članova Komisije, predstavnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, za razmatranje, obradu i analizu pristiglih prijava na Javni poziv za nagrađivanje učenika srednjih škola koji su postigli zapažene rezultate na zvaničnim takmičenjima iz određenih nastavnih predmeta u prethodnoj 2023./2024. školskoj godini iz Budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu. Usvajanjem ove odluke, stvaraju se uslovi za raspisivanje javnog poziva, u septembru mjesecu, putem kojeg će  uspješni srednjoškolci Sarajeva moći predstaviti svoje rezultate i za njih biti adekvatno nagrađeni, u skladu s gradskim propisom.

Razmotrena je i usvojena Odluka  o prihvatanju pokroviteljstva 2. Festivala svjetla Sarajevo. Ovaj jedinstven kulturno – zabavni događaj je protekle zime u Sarajevu, tokom tri mjeseca trajanja, privukao više od 52.000 posjetitelja kako domaćih tako i stranih turista svih generacija.   Namjera je da i ove godine,  2. Festival svjetla Sarajevo bude događaj koji će značajno obogatiti kulturno – zabavnu i turističku ponudu Sarajeva u zimskom periodu i kojim će se afirmisati bogato bosansko-hercegovačko prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe. Festival svjetla Sarajevo jedinstven je po kombinaciji komercijalne rasvjete sa radovima umjetnika, po dužini trajanja, ali i namjeri da u budućnosti izađe i izvan okvira muzeja i „osvijetli cijelo Sarajevo“.

Gradski vijećnici su jednoglasno usvojili Odluku o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Memoranduma o prijateljstvu između Grada Sarajeva, Bosna i Hercegovina i Opština Kotor, Crna Gora, čime se produbljuje ranije uspostavljena saradnja ovih dvaju gradova.

Gradsko vijeće se, dalje, opredijelilo za realizaciju dva nova projekta. Usvajanjem Odluke o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za pristupanje postupku kupovine (otkupa) lokomotive za potrebe dodatnog uređenja Bistričke stanice dopunit će se postavka ovog muzeja  ovim značajnim eksponatom na otvorenom.  Odlukom o davanju saglasnosti za rekonstrukciju ograde vrtića „Mašnica“, Grad Sarajevo pomaže uređenju još jednog vrtića u Općini Novo Sarajevo.

Gradsko vijeće je u nastavku sjednice jednoglasno  usvojilo Izvještaj o provođenju Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola iz Budžeta Grada Sarajeva, po Konkursu za stipendiranje učenika srednjih škola iz Budžeta Grada Sarajeva za školsku 2023./2024 godinu.

Na današnjoj sjednici, usvojen je i Izvještaj o realizaciji Programa manifestacije obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva u 2024. godini koji gradonačelnica, također, svake godine podnosi Gradskom vijeću.

Zatim je primljena k znanju Informacija o realizaciji projekta izgradnje objekta Vidikovac na Trebeviću u kojoj su Gradskom vijeću predočeni svi koraci koje je po zaključcima Gradskog vijeća, poduzimalo Pravobranilaštvo Grada Sarajeva, odnosno JP Sarajevo d.o.o. Na osnovu novih informacija s kojim je  pravobranilac Grada Sarajeva na današnjoj sjednici upoznao Gradsko vijeće,  istaknuto je da se očekuju  intenzivnije aktivnosti s ciljem završetka ovog objekta i njegovog stavljanja u odgovarajuću funkciju.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, podnio je inicijativu, a Gradsko vijeće je jednoglasno podržalo, da se  Grad Sarajevo pridruži projektu “Studentska kartica” tako da studentima omogući vožnju žičarom i posjete postavkama JU Muzeji Sarajeva sa 50% popusta kao i korištenje Olimpijskog bazena Otoka studentima koji su registrovani takmičari u plivačkim sportovima.

Gradski vijećnik Adi Škaljić je iznio inicijativu da Grad Sarajevo, budžetskim sredstvima, podrži realizaciju projekta revitalizacije botaničke bašte Zemaljskog muzeja u Sarajevu kao i projekt obnove  vanjske postavke Historijskog muzeja.

Nakon sjednice, u povodu Svjetskog dana dobrovoljnog davanja krvi, i ove godine, organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u Vijećnici za gradske vijećnike i uposlene u Gradu Sarajevu.

There are no comments yet.

Leave a Reply