Delegacija Grada Sarajeva prisustvovala obilježavanju  13. novembra – Dana oslobođenja Skoplja

Razmjenjena iskustva u oblasti lokalne samouprave glavnih gradova i dogovorena saradnja

Na poziv gradonačelnika Grada Skoplja Petra Shilegova, delegacija Grada Sarajeva na čelu s predsjedavajućim Gradskog vijeća dr. Igorom Gavrićem prisustvovala je obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Skoplja – Dan zaštitnika Grada Skoplja.

Gradonačelnik Skoplja Shilegov i predsjedavajuća Gradskog vijeća Ljubica Jancheva, upriličili su  bilateralni sastanak sa delegacijom Grada Sarajeva tokom kojeg su, između ostalog, razmjenjena iskustva vezana za status i funkciju lokalne samouprave, a posebno u glavnim gradovima. Ovoj ozbiljnoj i zahtjevnoj temi je opredjeljen najveći dio bilateralnog skupa, a s ciljem traženja optimalnih rješenja u organizaciji i nadležnostima glavnih gradova u regiji, s usmjerenjem na Sarajevo, odnosno Skoplje.

Delegacije su se međusobno upoznale sa problematikom provođenja projekata vezanih za sprječavanje klimatskih promjena, organizaciju komunalnih djelatnosti, a kroz međusobno upoznavanje sa projektima koji se razvijaju u okviru inicijative Smart City, te kroz inoviranje sistema javnog gradskog prijevoza, a s ciljem, između ostalog, i prevencije zagađenja zraka.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti, te su inicirani  projekti razmjene srednjoškolaca, te projekti suradnje univerziteta.

Delegacije su se podsjetile na ranije inicirano uspostavljene zračne linije Sarajevo – Skoplje, te ponovile potrebu za ovom vrstom komunikacije.

Zatim je predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Gavrić, sa svojom zamjenicom Edinom Gabela i gradskim vijećnicima Nukom Grebovićem, Velijom Katicom, Mirom Lazovićem i Sanelom Holjan prisustvovao protokolarnim aktivnostima iz programa obilježavanja Dana oslobođenja Skoplja.

Delegacija Grada Sarajeva položila je cvijeće ispred Spomenika oslobodiocima Skoplja na platou ispred Vlade Republike Sjeverne Makedonije.

Potom je, u Makedonskom narodnom pozorištu, prisustvovala svečanom uručenju nagrada „13. novembar“ zaslužnim građanima koji su doprinijeli razvoju i napretku Grada.

U sklopu svečanosti, delegacija je prisustvovala i otvaranju izložbe “Predsjednici DLUM-a”, Udruženja likovnih umjetnika – DLUM,  u Gradskom tržnom centru, te obišla druge mnogobrojne projekte koje je započela ova administracija.

There are no comments yet.

Leave a Reply