Dan sjećanja na ubijene dječake u Potur Šehidijinoj ulici u Boljakovom Potoku

Delegacija Grada Sarajeva, predstavnici Općine Novi Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, boračkih udruženja, članovi porodica ubijenih, učenici Osnovne škole “Umihana Čuvidina”, predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Alipašin Most-1” i brojni građani su, učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na spomen – ploču, odali počast na mjesto stradanja trojice dječaka koji su poginuli od granate ispaljene sa agresorskih položaja, igrajući se ispred kuće u ulici Potur Šehidijina na broju 1.

U ime Grada Sarajeva, cvijeće su položile i počast odale zamjenice Predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mira Jurić i Edina Gabela.

16. decembra 1992. godine, agresorska granata je usmrtila tri dječaka, učenika OŠ “Umihana Čuvidina“, Admira Holjana (1979.), Aldina Alihodžića (1979.) i Denisa Bašovića (1982.).

Ramizu Holjanu u ovom zločinu ubijen je sin Admir. „Dan je bio sunčan, miran kao da nije bio rat. On i njegovi drugovi su se dogovorili da se idu igrati u drugi dio naselja, samo što su krenuli i došli do garaže na kojoj je danas postavljena spomen – ploča, granata je eksplodirala u njihovoj blizini usljed čijeg dejstva su Admir, Aldin i Denis poginuli, a braća Nijaz i Nihad Poturak koji su bili s njima teško su ranjeni“, prisjeća se dana kojeg će do smrti pamtiti Ramiz Holjan, otac Admira Holjana.

Nakon polaganja cvijeća proučen je Ja’sin i dova za ubijene dječake.

There are no comments yet.

Leave a Reply