Grad Sarajevo podržao otkup i digitalizaciju zbirke Karima Zaimovića

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je potpisan Sporazum o otkupu građe i formiranju zbirke Karim Zaimović koja će time postati dijelom muzejske građe i naslijeđe novih generacija Bosne i Hercegovine.

Sporazum su potpisali direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović i majka Karima Zaimovića Ašida Zaimović. Potpisivanju su prisustvovali i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Mirela Džehverović.

Ovime će zbirka Karim Zaimović postati 68. po redu književna zbirka koja se čuva u muzeju.

Šehabović je izjavila da je otkup građe i formiranje zbirke prva faza obimnijeg projekta koji podrazumijeva digitalizaciju zbirke Karim Zaimović, a sredstava za prvu fazu projekta osigurali su i Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Inicijativu da Grad finansira digitalizaciju zbirke pokrenula je zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mirela Džehverović.

Time je Grad Sarajevo želio bogato i upečatljivo naslijeđe ovog, zauvijek mladog Sarajlije, učiniti dostupnim svima.

Na ovaj način štitimo i čuvamo naše izuzetne vrijednosti i doprinose bh. kulturi i umjetnosti.
Naša je obaveza da se sjećamo i čuvamo uspomenu na naše sugrađane poput Karima, briljantnog pisca, novinara i poznavaoca stripa!

There are no comments yet.

Leave a Reply