Grad Sarajevo odao počast srebreničkoj majci rahmetli Hatidži Mehmedović

Potočari, Srebrenica, Podrinje, Bosna i Hercegovina na današnji dan prije dvije godine, ostali su bez jedne posebne žene, rahmetli Hatidže Mehmedović, koja je više od dvije decenije neumorno tražila istinu i pravdu za žrtve srebreničkog genocida, najgoreg zločina počinjenog u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Gradski vijećnici Nazif Osmanović i Almedin Miladin, zajedno sa pomoćnicom gradonačelnika Draganom Solaković, u ime Grada Sarajeva, odali su počast i položili cvijeće na spomen-ploču na česmi sjećanja Terzibašina-Hatidža Mehmedović, u znak sjećanja na ovu hrabru srebreničku majku.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, 2018. odlučilo da česma kod Terzibašine džamije nosi naziv rahmetli Hatidže Mehmedović, koja je ostavila neizbrisiv trag i stalno podsjećanje da se Srebrenica nikad ne zaboravi.

Svih ovih godina rahmetli Hatidža nosila je težak teret tuge i boli za ubijenim sinovima, mužem, ocem, braćom, bližim srodnicima, ali i za svim srebreničkim žrtvama.

„Našoj djeci su otete olovke iz ruke, a ne oružje. Borit ću se da svako dijete ima bolju budućnost, svjetliju i normalniju no što su imala naša djeca“, često je isticala.

Ova jedinstvena žena, nevjerovatne energije i emocija, je je snagom svog života ispisala priču koju svi treba da znamo i pričamo dok smo živi. U nedavno objavljenoj knjizi Majka Hatidža, autorica Esnefa Smajlović Muhić je, između ostalog, zapisala: „Brojne su lekcije iz života majke Hatidže koje trebamo prenositi na buduće generacije. Zapravo, moja namjera je bila da se ovo vrijedno i čestito ime trajno pamti, i da ga buduće generacije otkrivaju u što autentičnijem svjetlu, kako bi što bolje razumjeli naše vrijeme kroz Hatidžin životni put“.

There are no comments yet.

Leave a Reply